Versiune site in limba romana fara diacritice
romana fara diacritice
English version
english version

Servicii de asistență psihologică    

 

 

Cum te împaci cu cuvântul “NU”
luni, 29 septembrie 2003

O să te miri, dar multor oameni le vine greu să rosteasc㠓nu” atunci când e nevoie. Urmarea: ei spun de prea multe ori “da” și ajung să resimtă povara acestor “da”-uri repetate pentru că e mai comod așa. Ți s-a întamplat să te trezești la piață cu 2 kg de rosii în loc de unul cât vroiai să cumperi din cauza unui vânzător insistent? Sau să pleci cu o culoare de nedescris și o coafură și mai și de pe scaunul unui stilist “de succes”? Nu o poți opri pe soacra ta să-ți aranjeze dulapul de la bucătarie de fiecare dată când vine în vizita, deși tu nu poți suferi chestia asta? Colega de birou te roagă a zecea oară luna asta să o acoperi cât lipsește “să-și rezolve o problema care nu suportă amînare”? Partenera ta îți spune exact cu ce să te îmbraci și cu ce nu ori de câte ori ieșiți împreună? Chiar dacă te-ai regăsit în vreuna din situațiile de mai sus, relaxează-te! Sunt mulți oameni care sunt ca și tine. Nu este o problema capitală, însă cu timpul poate deveni suficient de dificilă în gestionarea relațiilor cu cei apropiați sau relațiilor profesionale încât să vrei să faci ceva.

De unde să pornești: mai întâi ia-ți un răgaz și notează-ți pe o foaie de hârtie situațiile în care resimți aceasta dificultate de a spune “nu”, ca și alte elemente importante – cine este de față, ce fel de persoană este, cum te simți în fața acelei persoane, cum reacționezi de obicei, cum ți-ai dori să reacționezi. Odată făcute aceste însemnări, vei avea mai multă claritate asupra felului tău de reacție și asupra situațiilor care te pun în dificultate. Urmează un traseu mai mult sau mai puțin complex în care ghidat de un profesionist vei construi un alt punct de vedere despre acea situație dificilă și modalități noi de a acționa.

“Un nu spus cuiva este un da spus ție însuți!” Învățând să spui “nu” capeți libertatea și puterea de a-ți exprima opiniile, dorințele, nevoile, alegerile proprii; câștigi abilitatea de a-ți proteja spațiul personal; te obișnuiești să-ți acorzi atenție și respect ție însuți. Te scuturi de haina persoanei întotdeauna amabilă, săritoare, permisivă, cuminte și îndrăznești să fi acea persoană care ia atitudine, își exprimă părerea într-un grup, contrazice, fără teama de a nu fi acceptat și plăcut de ceilalți. Nu în ultimul rând vei dobândi savoarea lui “da” spus din toată inima atunci când simți că asta îți dorești. Vei vedea că pe măsură ce vei spune mai ușor “nu”, vei accepta mai ușor un “nu” din partea altcuiva. Vei face față mai bine respingerii, refuzului, lipsei de disponibilitate, vei înțelege mai bine limitele tale și ale celorlalți.

Unde ajungi? În nici un caz nu te trasformi într-un negativist care critică tot, nu e de acord cu nimic, respinge orice compromis și luptă pentru scopurile lui călcând pe cadavre. Acesta este un “nu” patologic.

Ajungi să fii tu însuți, în contact cu ce-ți dorești de la viață și cu ce vrei să faci, având curajul de a lupta pentru aceste lucruri și a te pune în valoare. Îți urez răbdare și succes!

Da, îmi doresc ca prin acest mesaj să fi ajuns mai aproape de tine și nu, nu e scris numai pentru femei!ÎNAPOI LA ARTICOLE...

 

 
 
© 2003 Psihoterra.ro - Toate drepturile rezervate
 
design & hosting :. Treeworks SRL design & hosting :. Treeworks SRL